Hampus' dagbok
Juni 2004

Söndagen den 30 maj 2004

Idag kom min blivande matte och husse för första gången till Klockrike för att hälsa på mig, mina syskon, min mamma och min matte och husse. Vi lekte, busade och kelade. Efter några timmar åkte de hem igen.

valpen02.jpg (97283 bytes)
Det här är jag med mina syskon

valpen02.jpg (97283 bytes)
Min mamma Space och jag

valpen02.jpg (97283 bytes)
Dags för en tupplur!

Tisdagen den 1 juni 2004

Min blivande husse hade varit i Jönköping och skulle köra vidare till Stockholm. Och tro det eller ej - han kom och hälsade på mig på vägen! Det var bara en liten stund men det var jätte-roligt!


Onsdagen den 2 juni 2004

Min blivande matte och mattemor kom till Klockrike. Det var dags att hämta mig. Blandade känslor för mig...

hampus001.jpg (82580 bytes)
Min mamma Space och jag

hampus002.jpg (82580 bytes)
Nybadad - och sen då?

Hemfärden
Min nya matte och mattemor och jag åkte från Klockrike vid 15-tiden. Först satt jag i mattemors knä. Hon kelade med mig och det kändes tryggt. När jag började bli trött lyfte hon ner mig, där de hade bäddat fint till mig. Så jag låg mellan mattemors fötter och det var väldigt bekvämt och skönt. Jag sov nästan hela tiden. I Brahe Hus stannade vi. Det var skönt med en liten paus. Vi gick en liten sväng, jag kissade och så fick jag vatten också. Jag låg på min handduk och matte och mattemor satt bredvid och fikade. Jag åt upp en liten brödsmula, som mattemor tappade. Det var gott! Sen fortsatte hemfärden och jag sov hela vägen tills vi kom hem. Mitt nya hem!

hampus003.jpg (82580 bytes)
I bilen på väg hem

Hemma!
De lyfte mig ur bilen och först kissade jag jätte-länge och de tyckte att jag var jätte-duktig. Sen fanns det massor att utforska. Pigg var jag ju, som hade sovit hela vägen i bilen. Så det var bara att gå in i trädgården och kolla allt. men jag tror att jag inte ens har hunnit med hälften av allt som ska ses och upptäckas här! Jag fick mat också och så gick vi en liten kissruna igen, bara utanför staketet.

hampus004.jpg (82580 bytes)
Hemma i trädgården

hampus006.jpg (82580 bytes)
Är det nåt kul på gång där?

Och så var det dags att gå in i huset. Jag var jätte-rädd och darrade. Men matte gick före mig in i huset, la sig på magen på golvet, kröp baklänges och lockade in mig. Steg för steg följde jag henne, fortfarande lite rädd. Men jag förstår ju nu att det inte var nåt att vara rädd för! Matte visade mig var vattenskålen står. Jag kollade lite i vardagsrummet, där några fårskinn ligger. Ganska skönt att dra i dem och ligga på dem! Det blev också en liten pöl på golvet, men det brydde inte matte sig om. Hon bara lyfte upp mig och bar ut mig. Fast då kunde jag ju inte kissa igen! Sen gick jag alldeles själv in igen. Matte torkade upp pölen och så fortsatte vi till sovrummet. Tänk, jag har en alldeles egen säng!!! Den står i ett mysigt hörn bredvid min mattes och husses säng. Så där la jag mig och fick ett par leksaker som jag kunde bita i. Matte låg bredvid mig på golvet och kelade med mig tills jag somnade. Vid 22-tiden tittade matte till mig och då skällde jag lite, för jag kände inte igen henne direkt. Och så gick vi ut en liten sväng till och sen var det dags för alla att gå lägga sig. Första natten i det nya hemmet! Jag sov jätte-gott. Alla tyckte att jag var duktig.


Torsdagen den 3 juni 2004

Vid 5.30-tiden vaknade min matte och sträckte på sig. Det vaknade jag av och skällde en gång. Men sen såg jag ju att det bara var matte. Jag gick ur min säng fram till henne. Hon klappade mig och pussade mig på nosen och så bar hon ut mig. Vi gick en liten runda i trädgården. Vilken härlig morgon! Solen sken och fåglarna sjöng. Och jag kissade ute! Matte tyckte att jag var jätte-duktig. Och så tyckte hon också att vi kunde sova lite till. Så vi gick tillbaka till sovrummet. Matte la sig i sin säng och jag la mig i min säng. Lekte lite. Matte hade redan somnat igen. Jag pep till nån gång men en klapp från matte lugnade mig. Så kom jag på att man kanske kunde klättra upp till matte. Madrassen ligger på golvet just nu och det är inte alls svårt att komma upp där. Jag var jätte-försiktig och matte märkte ingenting. Vid 7-tiden låg jag bredvid henne på husses kudde och väckte henne med en blöt puss på näsan. Hon vaknade och var inte ett dugg förvånad att se mig i sängen. Vi kelade i nästan en halvtimme innan det var dags att gå upp. Vi tog en liten runda i trädgården och så var det dags för frukost. Dörren stod öppen så jag kunde gå in eller ut hur jag ville.

hampus005.jpg (82580 bytes)
Hemma i trädgården

Strax efter klockan 8 åkte matte iväg till jobbet. Men mattemor är ju hemma, så det är lugnt. Jag kan gå precis vart jag vill (förutom i blomrabatterna och till dammen). Det är varmt idag men det finns mycket skugga också. Jag har en toppen rastgård med hundkoja och där har jag bäddat ordentligt nu. Alla mattor och handdukar som matte hade lagt in där har jag dragit ut och knölat ihop och det är riktigt mysigt. Jag har vatten där också och leksaker. För det mesta är jag utanför kompostgallren, men ibland när ingen kan hålla uppsyn över mig får jag gå in där. I början pep jag lite först men mattemor är aldrig långt härifrån. Och nu tycker jag att det är så bra därinne så jag går själv in där, även om det är öppet.

hampus008.jpg (82580 bytes)
Min hundkoja och rastgård!

Matte ringde visst från jobbet. Jag hörde vad mattemor sa. Hon berättaade att jag har varit jätte-snäll, att jag har gått i koppel en liten stund idag. Att jag har sovit och lekt och bajsat 2 gånger. Och att jag trillade ner i ett litet och mjukt dike och att mattemor lyfte upp mig igen.

Vid telefonsamtalet berättade matte för mattemor att hon hade tecknat försäkring åt mig och det är ju bra det. Och så berättade hon att hon kommer hem så fort som möjligt. Matte har också pratat med husse idag, som ju vill veta hur det går med mig. Vaddå hur det går med mig?!?!? Det är klart att det går jätte-bra!

hampus007.jpg (82580 bytes)
Hemma i trädgården

Vid 15-tiden kom matte hem från jobbet! Det var jätte-kul när hon kom hem! Jag skuttade runt på gräsmattan av ren glädje. Hon kelade med mig och vi lekte tillsammans. Vi fikade på altanen. Det är bara ett trappsteg till altanen, men det är fortfarande lite högt för mig. Men jag klarade det nästan! Matte behövde bara hjälpa till lite. Det var kul att utforska altanen också. Mattemor la ner en dyna från trädgårdsstolen och på den fick jag ligga. Och så har jag också varit i uterummet och kollat allt som finns där.

På kvällen gick vi till stugan, där mattes bror med familj är på semester just nu. Vi grillade. Det var roligt att jag fick följa med. Jag låg i gräset och lekte med mitt tuggben. När vi gick hem igen lekte vi lite till och sen var det dags att gå lägga sig. Jag hittade t o m själv till min säng!


Fredagen den 4 juni 2004

Inte en pöl under natten! Varken i sängen eller på golvet! Vid 6-tiden vaknade jag och gick ut med matte på en kissrunda. Sen gick vi och la oss igen. Strax efter sju var det dags för frukost! Förutom torrfoder fick jag även lite filmjölk och det var jätte-gott!

Efter frukost gick vi ut i trädgåren. Matte skulle iväg till jobbet och jag ville jätte-gärna gå in i min rastgård. Jag älskar den så mycket och även när dörren är öppen och jag kan gå vart jag vill, så är jag för det mesta där för där trivs jag verkligen! Jag har en massa mysiga filtar där och leksaker och vatten. Först har jag fullt upp med att städa min hundkoja och få ut alla mina leksaker som matte lägger in i hundkojan på kvällen.

Dagen tillbringade jag med att gå korta promenader i trädgården, utforska mitt nya hem, sova, leka, äta och dricka. Matte kom hem redan strax efter lunch och jag blev jätte-glad! Vi kelade och lekte och sen var det dags för en liten tupplur på eftermiddagen.

På kvällen kom äntligen min husse hem!!! Matte hade berättat det för mig innan men jag fattade nog inte riktigt, vad hon menade. Husse blev jätte-glad att komma hem till mig. Jag var lite reserverad först men det varade inte länge. Husse lekte och kelade med mig. Efter kvällsmaten gick vi en liten runda till och sen var det dags för sängen.


Lördagen den 5 juni 2004

Jag har sovit jätte-gott. Husse gick ut med mig vid 4 och 6-tiden imorse. Det var mysigt! Sen gick vi och la oss igen. Jag låg mellan husse och matte och busade tills matte sa till i lite skarpare ton. Ok då, jag somnade igen jag också. Såsmåningom blev det frukost och sen ville jag bara ut i min rastgård! Livet leker! Dagen består av lek, lek och lek. Och så har jag apporterat gamla strumpor och bollen. Det är kul det! Husse och jag kelade en hel del och det är såååå härligt! Och så fortsatte jag att utforska trädgården. Där finns så mycket roligt! Det är också väldigt roligt att springa i grönsakslandet. Tur att inte mattemor såg det...

I eftermiddags tog husse och jag en liten tupplur i min hundgård. Det var jätte-mysigt.

hampus009.jpg (82580 bytes)


Husse och matte har en konstig grön sak i trädgården som bara åker runt där. De kallar det för gräsklippare. Lite kuslig är den, men jag är inte särskild rädd för den. Och den kan i alla fall inte komma in i min hundgård!

Efter kvällsmaten gick vi en liten promenad runt huset. Husse skulle gå och lägga mig, men jag hade ingen lust. Så jag smet och sprang ut igen och gömde mig i min hundkoja! Men slutligen gick jag och la mig i alla fall i min säng. Jag tycker om att ligga där men så fort husse och matte går lägga sig så föredrar jag att ligga hos dem.


Söndagen den 6 juni 2004

Tidigt på morgonen var jag ute en sväng med husse. Matte sov så djupt så hon märkte ingenting. Vi gick och la oss igen. Vid 8-tiden fick jag min frukost och vi var ute en liten runda igen. Idag är vädret inte så fint som det har varit de senaste dagarna. Det är lite molnigt och blåser men det är i alla fall varmt. Husse och jag sov länge idag.

hampus010.jpg (82580 bytes)


När vi gick upp gick vi till stugan där mattemor och matte håller på med nåt med vävstolen. Sen gick husse och jag tillbaka till huset. Vi lekte och busade. När husse fixade nåt med gräsklipparen passade jag på att sticka och sprang till stugan igen. Än så länge passar jag ju igenom staketet. Stugan är ju bara några få meter härifrån. På vägen dit passade jag också på att bajsa. När husse upptäckte att jag var borta blev han jätte-rädd och ropade på mig och letade efter mig. Dörren till stugan var stängd så jag satte mig på trappan och skällde en gång. Och så kom matte ut och var jätte-förvånad att se mig där. Hon ropade till husse att HAN (hon menade väl mig!!!) är här och allting var frid och fröjd igen.

Eftermiddagen tillbringade jag med att lata mig på altanen. Jag låg i skuggan under däckstolen och sov. Jätte-skönt. När jag vaknade blev det en liten kissrunda igen och så var det dags för mat igen. Och så ut och kissa igen. Husse lekte och kelade med mig. Matte kom med det där gräsliga halsbandet och kopplet. Men det ska bara på och så går vi en liten bit genom trädgården. Matte lockar mig med godis och försöker distrahera mig så att jag inte tänker så mycket på halsbandet. Efter några minuter avslutar vi "övningen" med godis och lek.

hampus012.jpg (82580 bytes)
Trött efter dagens övningar


Ibland ligger jag lite konstigt och då säger alla att jag ser ut som en groda. Konstigt va?
hampus011.jpg (82580 bytes)
Hundvalp eller groda?


Ikväll hände det nånting jätte-spännande och kul! Vi gick ner till sjön! Det tar bara 5 minuter ner men husse fick bära mig ibland. Jag hade ju fullt upp att kolla allting och så klia mig för det där d-a halsbandet de har satt på mig. När vi kom ner till havet blev jag så glad! VATTEN!!!!!! Jag tog det lite lugnt i början men sen kunde ingenting stoppa mig! Det var bara att traska i! Matte tog tempen (på vattnet alltså) och det har hunnit bli 19,5 grader varmt!!! Och så fiskade jag upp en massa sjötång som luktar (och smakar) sååå gott!

hampus013.jpg (82580 bytes)
Vatten!!!

hampus014.jpg (82580 bytes)

hampus015.jpg (82580 bytes)
Det är sååå kul!!!

hampus016.jpg (82580 bytes)
Och så upp på land en stund

hampus017.jpg (82580 bytes)
Vad det är gott med sjötång!

hampus018.jpg (82580 bytes)
Och så badar vi lite till

hampus019.jpg (82580 bytes)
Badvakten Hampus


Måndagen den 7 juni 2004

Jag har sovit jätte-gott. Husse och jag var ute en liten sväng vid 6-tiden. Ups, det hade visst blivit två pölar inne inatt. Det beror säkert på att jag såg för mycket vatten igår och t o m badade! Jag ska skärpa mig. Men jag måste ju säga att jag är ganska duktig när det gäller att kissa ute. Mina människor håller på att lära mig att alltid gå ut och kissa och att såsmåningom säga till om det.

Halv åtta var det dags för frukost. Och sen ut!!! Leka, sova och mysa i min älskade rastgåd! Mat igen vid lunchtid. Några små promenader och bus, bus och bus. Efter kvällsmaten var jag så trött så jag gick och la mig ganska tidigt. Det är tröttsamt att vara valp ska ni veta!


Tisdagen den 8 juni 2004

Jag vaknade klockan 4 på morgonen och var jätte-pigg så jag väckte matte. Vi gick ut på en tidig morgonrunda och så tillbaka till sängen. Vid 7-tiden var hela familjen uppe och det var dags för frukost. Sen åkte matte till jobbet.

Mina människor har förresten ett jätte-konstigt djur här. Det är en tam silltrut som nästan inte gör något annat än att tigga. Ibland sitter han på trädgårdsbordet på altanen och knackar på fönstret med näbben. Eller så sitter han på taket till uterummet och tittar på oss när vi fikar och hoppas att kunna få en bit också.

Mattemor håller på att lära mig att gå i koppel och det börjar gå riktigt bra. När matte kom hem från jobbet lekte vi och sen blev det fika. När husse kom hem lite senare så blev det kvällsmat och sedan gick vi ner till vattnet igen! Idag behövde husse inte bära mig så långt. Jag gick själv en ganska bra bit. Och hör och häpna - i koppel! Sista biten fick jag springa själv och sen var vi nere vid stranden.

Vilken underbar kväll! Vi satt där och njöt och jag var fullt upptagen med att bada, leka, leta efter sjötång och annat gott. Och jag har t o m lärt mig att dyka. Alltså riktigt med huvudet (eller rättare sagt med nosen) under vattnet. Jag kom på att jag bara behöver blåsa ut luft då går det jätte-bra! Nere i vattnet finns nämligen den godaste sjötången! Och när jag är med nosen under vattnet så bubblar det runt omkring mig!

På vägen hem träffade jag några kor för första gången. Men de var snälla och precis lika nyfikna som jag. Och precis innan vi kom hem sprang ett rådjur förbi oss.

När vi var hemma igen var jag inte alls trött så jag busade lite till. Vid leken bet jag visst matte jätte-mycket i ett finger. Hon skrek av smärta och drog mig i nackskinnet och sa högt NEJ!!! Jag blev lite rädd men jag förstod att jag hade gjort något tokigt. Men en puss på min mattes näsa och allt är bra igen!

Till slut blev även jag trött och jag gick och la mig i min hundkoja. Jag blev ordentligt nerbäddad i handukar och det var så skönt. Sen ville mina människor att jag också skulle gå med in och sen var det snart dags att lägga sig.

hampus020.jpg (82580 bytes)


hampus021.jpg (82580 bytes)


hampus022.jpg (82580 bytes)


hampus023.jpg (82580 bytes)


hampus024.jpg (82580 bytes)


hampus025.jpg (82580 bytes)


hampus026.jpg (82580 bytes)


hampus027.jpg (82580 bytes)


hampus028.jpg (82580 bytes)


Onsdagen den 9 juni 2004

Vet ni vad? Idag är det exakt en vecka sedan jag kom till mitt nya hem. Och jag måste säga det är inte alls tokigt! Mina människor är mycket snälla och jag trivs verkligen bra med livet! Dagen till ära blev det inga pölar inne idag! Och så är det ju lite födelsedag också för idag fyllde jag nio veckor! Annars har dagen varit jätte-bra med små promenader, lek och mat. Och vädret var också fint! Jag blir tuffare och lite vildare för varje dag, men ibland får mina människor säga till mig ordentligt, när jag går lite för långt. Men jag ska nog lära mig! Idag plockade matte en fästing på mig. Och så fick jag ett medel mot dem. Idag vägde matte mig också. Jag väger 7,3 kg nu!


tassar.jpg (23028 bytes)


Fr o m nu kommer jag inte att skriva någonting varje dag utan bara när det är nåt speciellt att berätta. Ni ska veta att det tar mycket tid i anspråk att vara valp! Det är lek och bus och mat och en massa upptäckter och så måste man ju också sova emellanåt.

tassar.jpg (23028 bytes)


Torsdagen den 17 juni 2004

Idag vägde matte mig igen och jag väger nu 10,3 kg!


Måndagen den 21 juni 2004

Idag blev det en ganska lång utflykt tillsammans med matte och mattemor. Bl a åkte vi till Österlen och det var riktigt trevligt. Jag tycker om att åka bil och jag fick fortfarande ligga på golvet mellan mattemors fötter. Där är det lugnt och skönt och man kan sova gott. Men jag har ju vuxit sedan sist så snart får jag inte plats där längre. Och jag hörde hur matte sa att jag snart skulle få åka där bak. Vad hon nu menar med det...

Någonstans utanför Ystad gjorde vi en paus och gick ner till stranden. Det var härligt väder och vi satt i sanden och hade picknick. Matte tyckte det var lite svårt att hålla i en macka och en kopp kaffe samtidigt som jag är där och busar. Men det gick bra. Och så gick vi ner till vattnet. Först var jag lite rädd för vågorna för såna har vi inte hemma i vår vik. Men sen var det inga problem. Det var bara kasta sig i vattnet och dyka efter sjötång. Det älskar jag! Och så gick vi en promenad längs stranden och det var toppen.

hampus029.jpg (82580 bytes)

Vidare gick färden längs Österlen och på vägen hem stannade vi till hos vänner i Everöd, som har en Golden Retriever, som heter Kimba och som snart fyller 2 år. Hon är stor och vild och jag blev lite rädd. Jag gömde mig bakom bildörren. Kimba ville absolut inte lugna ner sig så medan vi satt ute i trädgården och fikade fick hon vara inne.

Sen åkte vi hem igen och jag sov hela vägen. När vi kom hem var matte och mattemor trötta och jag var jätte-pigg! Inte så konstigt egentligen för jag har ju sovit mycket i bilen idag. Så jag busade och sprang och hoppade och skuttade och bet matte tills hon var riktigt trött på mig och hotade med att hon skulle skänka bort mig om inte jag lugnade ner mig!


Onsdagen den 23 juni 2004

Idag vägde husse mig igen (10,1 kg) för idag skulle jag få nåt avmaskningsmedel. Det blandades i min mat och jag märkte ingenting först. Men sen..... aj aj, jag mådde så dåligt! Jag spydde och var lös i magen och det var rent förfärligt. Jag fattade inte vad som hände... Jag var inte hungrig men drack ganska mycket. Min husse och mina mattar var oroliga men visste väl att det skulle gå över. Och det gjorde det också... Så redan nästa morgon mådde jag bra igen.


Fredagen den 25 juni 2004

Midsommar! Husse och matte var lediga från jobbet. Så jag t o m lät dem sova tills klockan var nästan 6! Efter en kort runda ute gick vi in igen och sov ut ordentligt. Sen var det dags att plocka lite björkris för nu skulle de klä midsommarstången. Jag hjälpte också till!

hampus030.jpg (82580 bytes)


hampus031.jpg (82580 bytes)


hampus032.jpg (82580 bytes)


Söndagen den 27 juni 2004

Idag hände det något mycket spännande och roligt! Det var dags för min första båttur i skärgården! Vi åkte med bilen till den lilla hamnen, där båten ligger. Denna gången åkte jag bak i bilen för första gången. Så nu vet jag också vad matte menade med det. Matte lyfte upp mig och sen skulle jag sitta medan hon stängde bakluckan. Sen körde vi. Och det gick mycket bra! Jag gnällde bara lite, lite grann men sen så la jag mig. Efter några minuter var vi framme. Jag reste mig men fick sätta mig igen medan husse öppnade bakluckan. Sen lyftes jag ner och vi gick mot bryggan där båten ligger.

Sen bar det iväg ut mot en trevlig ö i skärgården! Jag älskar att åka båt och blev inte ens rädd när husse startade motorn. Vi la till vid en ö med lite sandstrand. Jag lyftes ner och sen var det bara att springa. Där fanns ju jätte-mycket att se! Först så badade jag lite och sen gick jag på upptäcktsfärd. Här fanns gott om både koskit och fårskit. Smaskens!!!

När jag gick uppför en liten backe alldeles intill där vi satt i solen på denna fina ön, så upptäckte jag plötsligt några får. De stirrade på mig men var inte ett dugg rädda för mig. Efter några mycket trevliga timmar och gott fik packade vi ihop och åkte hem igen. Jag sov hela vägen tillbaka till hamnen.

När vi kom hem så fick jag mat och sen var det bara att gå lägga sig. Jag sov jätte-gott!

hampus033.jpg (82580 bytes)


hampus034.jpg (82580 bytes)


hampus035.jpg (82580 bytes)


hampus036.jpg (82580 bytes)


hampus037.jpg (82580 bytes)


hampus038.jpg (82580 bytes)


hampus039.jpg (82580 bytes)


hampus040.jpg (82580 bytes)


hampus041.jpg (82580 bytes)


tassar.jpg (23028 bytes)


Tillbaka till Hampus' svenska sida

Zurück zu Hampus' deutschen Seite

Back to Hampus' English page