Välkomin til Ísland! 

7 - 14 juni 2002

 

Reseberättelse

 

Onsdagen den 12 juni 2002


Körsträcka 258 km

 

Vi vaknade strax före sju som vi gjorde nästan varje morgon. Vädret var jätte-fint och det var redan väldigt varmt. Före frukosten gick vi upp till gejsrarna, som bara ligger ca 50 meter från hotellet. Vi fick uppleva något mycket sällsynt och vackert – den gamla gejsern Geysir fick ett utbrott samtidigt med Strokkur! Det var enastående att se. 

Vädret var underbart och kvart i nio på morgonen var det redan 21 grader i skuggan. Kvart över nio åt vi frukost. Sen tankade vi bilen, handlade lite och åkte till det stora och fina vattenfallet Gullfoss, som bara ligger 10 km från Geysir. Vi parkerade på berget och gick ner till vattenfallet. Det är nog det vackraste vattenfallet på Island. 

Floden Hvita bildar 2 vattenfall här, som är 32 meter djupa och hamnar i en 2,5 km lång canyon. För ett antal år sedan ville en engelskman köpa hela området av bonden Tómas Tómasson för att bygga ett vattenkraftverk. Tómassons dotter, Sigridur Tómasdóttir var emot det och så sprack hela affären. Islänningarna är så glada åt det så att de satte upp ett minnesmärke. 

I en suveniraffär köpte vi fina örhängen av lavapärlor. Därefter åkte vi tillbaka till Geysir. Vi såg Strokkur få ett utbrott några gånger till, sen fortsatte vi söderut via Sellfoss mot Reykjavik. Tills bara några km innan vi kom till Reykjavik körde vi genom lavalanskap. Vid ett berg såg vi också ett nedbränt hus, som inte hade klarat senaste vulkanutbrottet. 

Och så körde vi till blåa lagunen igen, som ligger på halvön Reykjanes, där vi tillbringade några härliga timmar och även unnade oss en massage (nacke, axlar, rygg, huvud och ansikte). Och så gjorde vi en ansiktsmask igen. Efter badet handlade vi lite i affären där och tog sen en fika vid bilen. 

Därefter körde vi tillbaka mot Reykjavik och till den platsen, där vi skulle bo de sista två nätterna. Vi hyrde ett hus på en kycklingfarm i Ellidahvammur vid Kopavogur, bara några km utanför Reykjavik. Det låg intill en liten sjö och runtomkring fanns stora ängar fullt med lupiner. Husets ingång hade grästak och det såg mycket trevligt ut. Vi satt framför huset och solade och drack kaffe. Solen sken och det var mycket varmt. Vi fick reda på att det inte hade varit så varmt så här års sedan 1800-talet! 

Vid 21-tiden åkte vi in till Reykjavik. Vi upplevde Reykjavik by night! Reykjavik (betyder rökvik), som är Islands huvudstad, har ca 150000 invånare och är Islands största stad. 

Först åkte vi till „Perlan“, som ligger på en backe, varifrån man har en fin utsikt över Reykjavik. „Perlan“ är ett vattenförråd – ovanför de 6 stora vatten-tankarna har man byggt en restaurang med utsiktsplattform i glas. Jätte-vackert. 

Efter det körde vi och tittade på Hateigskyrkan och Hallgrimskyrkan. Den är byggd av basaltsten. 1945 började man bygga kyrkan och den blev inte färdig förrän 1988. Framför kyrkan står ett monument som visar Leif Eiriksson. Det var en gåva från USA och på monumentet står: „Son of Iceland, Discoverer of America“. 

Sedan körde vi till Sólfar, en skeppsstaty i metall, som ligger precis vid vattnet i Reykjavik. Det var Jón Gunnar Arnason, som skapade skulpturen år 1986. 

Sist körde vi till Höfði, det vackraste huset i Reykjavik. Det ligger vid havet mittemot det 909 meter högra Esja-berget. 1986 ägde ett möte rum här mellan Reagan och Gorbatchov. 

Vi satt vid Atlanten och njöt av solen. Klockan 23.00 var det fortfarande 17 grader varmt och solen stod högt på himlen. Men vi var för trötta för att vänta på solnedgången. Vi åkte tillbaka till vårt hus i Ellidahvammur och gick och la oss. Långt efter midnatt hörde man fortfarande ljudet av hovar – det var några ryttare som töltade förbi huset.

 


Blesi – varma källor


Blesi – den blåa lagom varm, den turkosfärgade kokande het


Den lilla geysir Litli


 Varma källor i det geotermiska området


Strokkur strax före ett utbrott


Strokkur


 Framför den gamla Geysir


 Samtidiga utbrott av Strokkur och Geysir


Strokkur


Strokkur


Gullfoss


Sigridur Tómasdóttir


Gullfoss


Vid Gullfoss


Gullfoss


Gullfoss


Gullfoss


Vid Gullfoss


Den spärrade Kjölur-vägen


Och än en gång - Strokkur


 Mellan Geysir och Kópavogur, strax innan Reykjavik


 Rykande vulkan eller varm källa?


 På väg mellan Geysir och Kópavogur


Blåa Lagunen


Blåa Lagunen


Utanför den blåa lagunen

 
Lupinängar utanför
Ellidahvammur


 Vid ingången till vår stuga i Ellidahvammur


 Vår stuga i Ellidahvammur


 Utsikt över Reykjavik, från "Perlan"


 Utsikt över Reykjavik, från "Perlan"


 Utsikt över Reykjavik, från "Perlan"


 Skulpturer framför  „Perlan“


"Perlan"


Hateigskyrkan i Reykjavik


Hallgrimskyrkan i Reykjavik


Sólfar i Reykjavik vid 22.30-tiden


Höfði vid 23-tiden

Back