Välkomin til Ísland! 

7 - 14 juni 2002

 

Reseberättelse

 

Måndagen den 10 juni 2002


Körsträcka 320 km

  

Första morgonen då det inte regnade. Solen lös från den klarblåa himlen. Efter frukosten packade vi bilen och körde vidare. 

Vi passerade vägen nr F88, som går mot Askja. Det var där NASA's astronauter var på träning, för ingen annanstans på jorden är det mer likt lanskapet på månen än här. Vägen var emellertid fortfarande avstängd. Skyltar talade om för oss, att man endast fick köra med 4x4 bilar här och att det var 268 (!) km till nästa bensinstation. 

Färden fortsatte längsmed norra kusten mot Myvatn (myggsjön). Här fanns det många får och Islandshästar och överallt växte lingon. Ca 2 mil innan vi skulle komma till Reykjahlid började bilen att bete sig konstig. Jag stannade och kollade – punktering! Det fanns väl ungefär 30 procent luft kvar. Sista biten till Reykjahlid körde vi långsamt och fick däcket reparerat på en liten verkstad. Det tog inte mer än 15 minuter.  

Klockan 11 fortsatte vi från Reykjahlid och runt Myvatn. Det är en fin sjö med ett femtital gröna öar och ett fantastiskt lavalandskap omkring. Här finns miljoner myggor, men de sticker inte. Sjön är 38 kvadratkilometer stor och är Islands fjärde största sjö. Den är inte mer än 4 till 5 meter djup. Området är ett paradis för fåglar. Det sägs att det finns mer än 100.000 fåglar här. Underjordiska källor, delvis varma, rinner ut i sjön, där det också finns fiskar såsom lax, forell, etc. 

Vi stannade i Dimmuborgir för att titta på de vackra och bisarra lava-formationerna. Där hade vi en fin utsikt över Myvatn. Nere vid Myvatn igen doppade vi fötterna. Vattnet var ganska kallt. Nästa stopp var vid en annan sjö, som heter Másvatn. Även här doppade vi fötterna. 

Nästa by, som vi körde igenom, var Laugar. Här handlade vi i „Supermarket" (affärens yta uppgick till ca 20 kvadratmeter). Vidare gick färden mot Godafoss, där vi gjorde paus. Vi åt hårdkokta ägg och bröd och drack kaffe. Vi hade en fantastisk utsikt över vattenfallet. Det är inget stort vattenfall, endast 10 meter högt, men väldigt bred och splittrat. Och det är ett mycket vackert vattenfall. 

Vi körde längsmed den mycket vackra fjorden Eyjafjörður och tog av in på väg nr 83 mot Laufás, där det står gamla torvmossehus, som vi tittade på. Sen åkte vi tillbaka till ringvägen 1 mot Akureyri, som är en mycket vacker stad. Längsmed vägen fanns massor av maskrosor och blåa lupiner. Staden har 15.000 invånare och är därmed den fjärde största stad på Island. 

Vi lämnade ringvägen 1 och körde in på väg nr 82 mot Dalvik. Strax efter Dalvik såg vi ett vattenfall, som störtade från den branta kusten rätt ner i Atlanten. Jätte-vackert. Efter ett tag körde vi igenom en 3,4 km lång tunnel med bara ett körfält och en mötesplats varje 200 meter. Sedan kom vi till Olafsfjörður och nådde här vår resas nordligaste punkt, ca 50 km söder om polcirkeln. Härifrån gick det vidare på guppiga grusvägar över höglandet med snö, glaciärer och många vattenfall. 

Vi kom fram till Hólar där vi bodde i en fin liten stuga. Utsikten från altanen på bergskedjorna och kyrkan i Hólar var jätte-fin. Vi åt en middag bestående av lamm och som dessert glass med frukt. Maten var god men servicen var inte den bästa. Vi fick vänta i 45 minuter på maten! Kanske lammen inte var födda än... 

Temperaturen vid halvelva-tiden på kvällen var 8 grader.

 


 Stängd väg till Askja, 268 km till nästa bensinstation


Stängd väg till Askja


Strax innan Reykjahlid


Reparation av punktering i Reykjahlid


Myvatn


Myvatn


Dimmuborgir


Myvatn


Vid Myvatn


Islandshästar vid Myvatn


Vid Godafoss


Vid Godafoss


Godafoss


Godafoss


Godafoss


Laufás


Eyjafjörður


Hamn i Dalvik


Vattenfall strax efter Dalvik


Varningsskylt "Grusväg börjar"


I höglandet mellan Dalvik och Hólar


I höglandet mellan Dalvik och Hólar


I höglandet mellan Dalvik och Hólar


Nödstuga i höglandet mellan Dalvik och Hólar


I höglandet mellan Dalvik och Hólar


Hólar

Back